Свързани новини

13.05.2020 09:25

9% ДДС няма да реши нищо: Любомир Дацов

Видян 2612 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Идва изневиделица едно решение, взето под един или друг натиск, което не решава нищо и не е на мястото си. Това е абсолютно неструктуриран подход". Това каза пред БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите, в коментар на информацията, че правителството ще предложи 9% ставка на ДДС за заведенията за хранене, която да важи от това лято до края на 2021-ва година.


Финансистът акцентира, че мярката с намаляването на ДДС е опасна: "Виждате, че в рамките на няколко часа се развихриха всякакви популисти и лобисти".


Дацов беше категоричен, че позицията на финансовия министър Владислав Горанов е правилна и заяви, че го подкрепя.


Според финансиста мярката би проработила, ако се вземе решение за намаляване на ДДС въобще и данъчната ставка да е 18%. Той изтъкна, че е против намаляването на данъците, а е за отлагане на сроковете за плащането им и трансформирането на данъчните вземания, все едно са вид кредити.


"В Европа основната мярка е тази, която в България наричаме 60:40, въпреки че не е въобще такава. В България към момента са обхванати около 4% от работната ръка, спрямо икономически активното население. В Европа средният обхват е между 10 и 15%. В Испания, Италия и Франция е по-висок обхватът".


Той посочи, че фактът, че само 4% са се възползвали, означава, че или България е чудо и се отличава от всички останали държави, или достъпът до мярката не е ограничен.


Според него мярка 70:0 би имала по-голям смисъл.


В предаването "Нещо повече" Дацов цитира документ, подготвен от саудитското президентство на G-20, касаещ фазите и подходите за възстановяване на икономиките след пандемията и шока от корона кризата:


"Те разделят нещата на 4 фази - първите две са блокада на икономиката и на цялото общество, другите са - възстановяването. Това, което се казва в този документ, е, че подходът и в двата етапа трябва да е еднакъв".


По думите му етапът на излизане от пандемията, в който се намират повечето европейски държави, трябва да продължат мерките, които са приложени през първия етап на кризата - стимулиране и помощ от страна на бюджета към хората и бизнеса, за да могат да преодолеят тази криза.


"Трета фаза е вече възстановяването на икономиката след отпадането на ограниченията. Фаза 4 е фокусирана върху ремонта на самия бюджет, защото се отчита, че стимулите и подходът от фаза 1 е дестабилизирало много от бюджетите".  



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.05.2020 10:44

    Обикновените българи едва оцеляват и без извънредно положение, стигат дори до самоубийства от мизерия и нищета, нашите управляващи за ресторантите се загрижили вместо за насъщния на тези, които ги издържат и правят богати.....тотална трагедия

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни